Monday, April 7, 2025

Ultraprossesert (mat)

Ultraprossesert (mat)

 

Onsdag 13. november var Knut Sjåstad tilbake og holdt et foredrag om "Ultraprossesert mat". Knut har har en doktorgrad i biokjemi og ganske allsidig yrkeserfaring, blant annet rådmann i Ålesund, fiskerisjef i M&R og instituttleder ved HIÅ/NTNU.

Nordmenn spiser mye ultraprossesert mat, blant annet ligger vi i verdenstoppen når det gjelder konsum av ferdigpizza.  Ultraprossesert mat defineres som næringsmidler som er mye bearbeidet.  Omlag 60% av maten som vi spiser i Norge faller inn under denne kategorien i følge en undersøkelse.

Tarmen er det organet i kroppen som påvirkes mest når maten ultraprosseseres.  Det går på næringsopptak, imunsystemet (80% styres av tarmen), nervesystemet ("tarmhjernen") og tarmfloraen.

NOVA deler opp maten i følgende kategorier:

  • U-prossesert
  • Minimalt prossesert
  • Prossesert
  • Ultraprossesert.

Knut Sjåstad brukte også deler av foredraget sitt om å snakke om "The Blue Zone" der folk lever livene sine på en optimal måte i forhold til mat, stress og sosiale forhold.  I disse områdene oppnår folk en høyere forventet alder enn andre plasser på jorden.




Visit :-

No comments:

Post a Comment