Friday, April 4, 2025

De kracht van keuzes maken

 

De kracht van keuzes maken

Roslyn Franken stamt van Nederlandse ouders, John en Sonja Franken, beiden joods. Hun unieke levensverhaal is vastgelegd door Roslyn Franken in het boek Meant to be, te vertalen als ‘zoals het bedoeld is’. Een verhaal met een onderliggende boodschap, een familiegeschiedenis waarin het noodlot meermaals zijn ongelooflijke weg kiest in de levens van twee mensen, haar ouders, en in dat van haarzelf.

In de oorlogsjaren belandt haar vader, dienend in het Nederlandse leger, in een gevangenkamp. Als krijgsgevangene van Japan weet hij de atoombom op Nagasaki, als mijnwerker ondergronds, te overleven. Haar moeder wordt door de Duitse bezetter op 15-jarige leeftijd gevangengenomen en eerst naar Kamp Vught en later naar Auschwitz getransporteerd. Sonja wordt drie keer naar de gaskamers gebracht maar ontsnapt wonderbaarlijk. De details die volgen, onthullen een ontzagwekkend én waargebeurd relaas.

Haar ouders, Sonja en John, ontmoeten elkaar pas na de oorlog. Begin jaren vijftig, als haar vader John in Montreal werkt en Sonja in Amsterdam verblijft, komen ze via een briefwisseling (die wel 133 brieven telt) in contact met elkaar. John reist naar Amsterdam om Sonja te ontmoeten waarna ze samen naar Canada verhuizen.

Boek Meant to be van Roslyn Franken

Keuzes maakten de Frankens tot overlevers. Haar moeder ‘kreeg’ met haar vorm van kanker hooguit 2 jaar van de artsen. Het werden er 21. Met eenzelfde vastberadenheid wist vader John een zware hartaanval te overleven. Hij verlijdt op 94 jarige leeftijd als langstlevende Canadese overlever van de atoombom op Nagasaki en de krijgsgevangkampen van Japan.

Als Roslyn op 29 jarige leeftijd gediagnosticeerd wordt met kanker gebruikt ze de kracht van haar ouders, Sonja en John, als inspiratiebron om de ziekte kanker te doorstaan. “De wil om te overleven was enorm bij ons”, zo verklaart Roslyn haar levensmotto. Roslyn Franken is in Nederland om onder andere lezingen te geven op scholen in Vught en op Kamp Vught, waar haar boek verkrijgbaar is.

Roslyn Franken heeft met dit verhaal een belangrijke boodschap aan de bezoekers van haar lezingen: “Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zeiden ze ‘nooit meer’. Kinderen zijn de toekomst, de volgende generatie. Zij moeten weten dat ze dingen anders kunnen doen, ze hoeven dit niet opnieuw te laten gebeuren. Het begint allemaal bij hen, en ik wil hen leren over de kracht van zelf keuzes kunnen maken.”

Foto boven: Roslyn Franken en Elliot Smith


Visit :-

https://www.rotarydbwest.nl/de-kracht-van-keuzes-maken/

No comments:

Post a Comment