Defensie en duurzaamheid
Defensie (marine, landmacht, luchtmacht) beschikt over veel materieel (voertuigen, vliegtuigen, vaartuigen) dat onderdeel is van wapensystemen. Daarnaast is defensie één van de grootste vastgoedeigenaren van Nederland. Op dit moment draait defensie grotendeels op diesel. Zonder diesel is bedrijfszekere paraatheid nog niet mogelijk.
Xander Beks, reservist bij het Kenniscentrum Genie, legt uit: “Groen Doen en duurzaamheid bij defensie is leuk, maar defensie heeft een missie uit te voeren. Het opwekken van eigen energie ter plaatse, bijvoorbeeld met mobiele zonnepanelen, is mooi, maar je kunt er niet mee volstaan. Als de zon niet schijnt, heb je toch dieselaggregaten nodig. Het transport van diesel naar buitenlandse missies, bv. Afghanistan, kost veel tijd, moeite en capaciteit.”
Defensie maakt dus nog volop gebruik van diesel en fossiele brandstoffen. Dat gaat veranderen. Ook defensie gaat de CO² uitstoot beperken. Hiervoor is het Kenniscentrum in Vught acief. Het maakt gebruik van field lab faciliteiten: proefondervindelijk nagaan of het ook anders kan. Hiervoor is samenwerking met externe partners gezocht. Defensie benut bedrijven voor experimenten en producten.
Een aantal voorbeelden:
Testen met wind en zon (Kite Power).
Het loskoppelen van stroom van het netwerk en de kazerne als energiebron voor woonwijken.
Energie opslaan in vliegwielen: je kunt geen accu’s meenemen in een vliegtuig.
Waterstof maken van menselijke uitwerpselen.
Combinaties van windturbines en accupakketten.
Elektrisch rijden op waterstof (Bush Master).
Kinetische energie: energie opwekken met je eigen lichaam.
Visit :-
No comments:
Post a Comment